Barion Pixel
Hasznos tippek

9 tuti tipp szókincs fejlesztésére

Tapasztalatom szerint a szókincs tanulása a legnagyobb mumus a nyelvtanulók számára. Íme 9 tuti tipp, hogy könnyebben menjen!

Van egy nyelvtanulói csoport, akiknek a szókincse elképesztő sebességgel bővül és ráadásul ez a bővülés, fejlődés tartós. Az agyuk szinte magába szívja az új szavakat, szófordulatokat, mondatokat. Hihetetlennek hangzik? Pedig nem az. A gyerekekről van szó. Egy hároméves kislány anyukája vagyok és bevallom, sokszor a bölcsész szemével figyelem a beszédfejlődését. Hogyan is tanulják a gyerekek a nyelvet?

Egyrészt expozíció által, azaz minden nap a célnyelvi környezetben vannak, így a hallgatás/hallás a legfontosabb tényező. A hallott szókincset utánzás és ismétlés útján memorizálják és többnyire a számukra releváns szavakat jegyzik meg. Az alap (pl. otthon szerzett) szókincsükre építik a máshol hallott szókincset, pl. amit az óvodában, iskolában hallanak a társaiktól, az alap szókincset pedig szabadidős tevékenységek, játék, tévénézés közben, meséskönyvekből szerzik.

Gyerekjátéknak hangzik, igaz? Ez egy felnőtt számára is használható módszer, ráadásul ne felejtsük el, hogy egy felnőttnek van néhány óriási előnye egy gyerekhez képest. Te, felnőttként már egy nyelv aktív használója vagy, meglehetősen nagy szókinccsel és érted az adott nyelv szerkezetét nyelvtanát. Tudsz írni, olvasni, tehát jegyzetelni, önálló internethasználó vagy.

Lássuk, hogyan tudod a gyerek által képviselt természetes szókincs-fejlesztési folyamatot a felnőtt élettel járó előnyökkel a saját javadra fordítani. Elöljáróban még annyit, hogy a most következő kilenc tipp közül nem kell mindet felhasználnod és nem is biztos, hogy mindegyik megfelel neked, de biztos vagyok benne, hogy találni fogsz olyat, ami segít, hogy ne legyen kínszenvedés a szótanulás.

1. Ne (csak) szavakat tanulj

Egy szónak a szövegkörnyezettől függően számos jelentése lehet, így csak a szónak a megtanulása később, ahogy többféle szövegben találkozol vele, kavarodáshoz vezethet. Éppen ezért az adott szót kifejezés vagy még inkább mondat részeként érdemes megtanulni.

Pl. A “fair” szó eltérő szövegkörnyezetekben eltérő jelentéssel bír.

She has fair hair. – Neki világos haja van.

The job fair takes place every year. – Az állásbörzét minden évben megrendezik.

It’s not fair that he can go and I can’t. – Nem faur/igazságos, hogy ő mehet, én pedig nem.

A fenti példából is látható, hogy a szövegkörnyezet kulcsfontosságú.

2. Hallgass és olvass

A nyelvtanulást olvasáskészségre, íráskészségre, beszédkészségre és hallott szöveg értésére szoktuk lebontani. A köztudatban ezek már annyira különváltak, hogy gyakran megfeledkezünk róla, hogy egyszerre több készséget is lehet fejleszteni. A kurzuskönyvek többségének a végén található “Transcript” rész, ahol a könyvhöz tartozó hanganyagok átiratait találod. Rengeteg online anyagokhoz is tartozik már leirat, a YouTube videókat, filmeket pedig felirattal is nézheted. Ha egyszerre olvasod a leiratot és hallgatod a hanganyagot, azzal nemcsak a szókincsed fejlődik, de megtanulod a leírt szóhoz tartozó helyes kiejtést és intonációt is. Ha pedig javul a kiejtésed, akkor javul a hallott szöveg értésének készsége is.
A hallgatás és olvasás módszerét érdemes úgy csinálni, hogy kiválasztasz egy szöveget, amit első lépésben a leirat olvasása közben meghallgatsz. Akár többször is. A második lépés, hogy ugyanazt a szöveget olvasás nélkül meghallgatod. Ezt a lépést is megismételheted, ahányszor szükségesnek érzed. Az utolsó lépésben ki kell választanod egy, a szintednek megfelelő videót, podcastot vagy hasonló hanganyagot a témában (szerencsére az interneten rengeteg ilyen van) és azt kell meghallgatnod. Próbálj jegyzetelni közben.

3. Szelektálj

Ahogy a bevezetőben már említettem, a gyerekek a számukra releváns szókincset sajátítják el először. Ne terheld az agyad azzal, hogy olyasmit tanulsz, amire talán sosem lesz szükséged, legalábbis kezdetben ne. Olyasmivel kezdd a szókincs-fejlesztést, ami a napi életviteledhez, munkavégzésedhez szükséges, releváns (pl. az érdeklődési körödbe vág) vagy gyakran előfordul.

4. Asszociáció

A szavakat, kifejezéseket próbáld egymással társítva tanulni. Ez történhet tematikus formában, tehát kategóriák szerint, pl. ha megtanulod a “dog” (kutya) szót, akkor érdemes megtanulni más állatok nevét is (cat – macska, hamster – hörcsög, bird – madár).

Ezenkívül egy szót társíthatsz idegen szavakkal is, ez különösen jó trükk, ha már egy másik nyelvet is beszélsz, vagy olyan szóról van szó, amit hasonló formában a magyarban is használunk. Pl. consultation – konzultáció, telephone – telefon, magazine – magazin, instruction – instrukció, utasítás.

5. Szedd szét

Elemeire szedve könnyebb megtanulni a szavakat, mert így vagy az egyes részeit tudod értelmezni, vagy valamilyen szabályszerűséget fedezhetsz fel.

Pl. doorbell = door (ajtó) + bell (csengő)
spaceship (űrhajó)  = space (űr) + ship (hajó)
flatpack furniture (lapra szerelt bútor) = flat (lapos) + pack (csomag) + furniture (bútor)
weekend (hétvége) = week (hét) + end (vége)
Szabályszerűség lehet például, hogy a házastársam rokonai az “in-law” végződést kapják. “in-law”, vagyis házasságkötés útján a törvénytől kapom őket. Így az anyósom “mother-in-law”, az apósom “father-in-law”, a sógorom “brother-in-law”, de én anyósom menye vagyok, azaz a törvény adta lánya”daughter-in-law”.
Ha ismered a különböző előtagokat és utótagokat, akkor már egyetlen szótöredékből vagy elemből is ki tudod következtetni a szó jelentését. Pl. coolant = hűtőfolyadék. A “mis-” azt jelenti, hogy rosszul vagy félre csinálunk valamit, tehát lead = vezet, mislead = félrevezet. Tessék, kapásból két szót is megtanultál.

6. Jegyzetelj

Akár hanganyagot hallgatsz, akár filmet nézel, érdemes a kezed ügyében tartani egy jegyzetfüzetet és egy tollat. Mit jegyzetelj? A visszatérő, de ismeretlen szavakat, a téma kulcsszavait vagy bármi olyat, amit érdekesnek találsz és úgy gondolod, hogy a jövőben is használni tudod.

7. Találj kapcsolatot régi és új szókincs között

Ha például már tudod a kutya szót, akkor kapcsolhatsz hozzá más szavakat is. Pl. to feed the dog – megetetni a kutyát.

8. Címkézd fel a dolgaidat

Fura ötletnek tűnhet, de nekem működött, amikor olaszt tanultam. Post-it cetlikkel jelölgesd be a mindennapi használati tárgyaidat. Ennek egy változata, hogy ha boltba mész, az élelmiszerek csomagolásain olvasd el a magyar és az angol nyelvű leírást, később pedig már csak az angolt. Így meg tudod tanulni az ételek neveit.

9. Építs napi használatban lévő angol szavakra

Az angol globális nyelv és már olyan mértékben beszivárgott a mindennapi életünkbe, hogy észre sem vesszük. Ezt a bejegyzést lehet, hogy most egy laptopról olvasod. A “lap” szó azt jelenti, hogy “öl” (valakinek az öle), a “top” pedig valaminek a teteje, a laptop tehát ölbe való számítógép. Szoktál online fizetni? Akkor már biztos nem ismeretlen a PayPal (azaz a fizető pajtás). Következzen még néhány hasonló szó, amikkel minden nap találkozhatsz:
– Hotmail – a levelező szolgáltatás (hot – forró, mail – levél, posta)
– Joy magazin (joy – öröm)
– Google Maps (maps – térképek) – erről megjegyezném, hogy annyi ember használja és mégis minden tanítványom megkérdezi, hogy hogyan mondjuk a térképet angolul
– iWatch (watch – karóra)
– Click&Collect – az a szolgáltatás, mikor az interneten rendelt terméket az üzletben szeretnéd átvenni (szó szerinti fordítása “kattints és gyűjtsd be)
– Viasat History, a tévécsatorna (via – valami útján, sat /satellite/ – műhold, history – történelem)
– Uncle Ben’s – Ben (nagy)bácsi rizse
– Discovery Channel (discovery – felfedezés, channel – csatorna)

Remélem, találtál olan módszert, amit fel tudsz használni a szókincs gyakorlására. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok kommentben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük