Barion Pixel
Hasznos tippek

Hogyan fejleszd az olvasásértésedet

Egy rosszul értelmezett szövegen – legyen az baráti, munkahelyi e-mail, hirdetés vagy újságcikk – sok minden félrecsúszhat. A félreértések sok gyakorlással, szövegértelmezéssel kerülhetőek el. Nem elég csak elolvasni egy szöveget, meg kell tanulni értelmezni, feldolgozni, amit olvastunk. Hogyan csináld? Ebből a bejegyzésből kiderül.

Minden nyelv alapvetően két részre bontható: input (bemenet) és output (kimenet). Input a hallás és az olvasás, output a beszéd és az írás, tehát az elolvasott szöveg alapján meg tudunk fogalmazni egy levelet vagy szóban tudunk rá reagálni.

Mint minden más nyelvi készséget illetően, itt is nagyon fontos a rendszeresség, tehát nagyon fontos, hogy minden nap olvass valamennyit. Lehet ez újságcikk, magazincikk, gyerekkönyv, egyszerűsített olvasmány, regény vagy érdekesség, amit az interneten találtál.

Érdemes olyasmivel kezdeni, ami érdekel. A hallás utáni értés fejlesztéséről szóló írásomban és videómban már említettem, hogy egyszerűbb olyan témával elindulni a fejlődés útján, ami közel áll hozzád, hiszen jobban befogadja az agyad és könnyebb memorizálni. Az így szerzett szókincsre már egyszerűbb ráépíteni az újdonságokat.

Ha már megvan a megfelelő téma, fontos a szint megválasztása. Az aktuális szintednek megfelelő olvasmányt válassz – az idegennyelvi könyvesboltokban kapható rövidített olvasmányokon és sok online gyakorló feladaton is jelölik a szintet -, semmiképpen se legyen a szöveg túl könnyű, hiszen akkor nem teszed magad próbára, de túl nehéz se legyen, mert az elbátortalaníthat.

Tegyél fel magadnak ellenőrző kérdéseket. Kiről szól a történet? Hol játszódik? Mi történt? Miért történt? Mikor történt? A kérdésekre próbálj minél rövidebb, lényegre törőbb válaszokat adni.

Az új szavakat személyes szótárba írd. Én külön füzeteket tartok az olvasott/hallott újdonságoknak. Az új szavakat nem “ömlesztve gyűjtöm, hanem minden egyes elolvasott cikkhez, könyvhöz vagy megnézett filmhez külön szószedetet készítek – legyen pár elem, fél oldal vagy több -, a forrás alapján pedig később is vissza tudom keresni, hogy milyen kontextusban fordult elő az adott szó vagy kifejezés, tematikus formában pedig az új szókincset is könnyebb feldolgozni.

Ezek lettek volna a leghasznosabb tippek, amiket ebben a bejegyzésben szerettem volna megosztani veletek. Ha olyan bevált módszeretek van, ami itt nem szerepelt, bátran írjátok meg kommentben.

(a kép forrása: School photo created by freepik – www.freepik.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük