Barion Pixel
Hasznos tippek

Miért használj gondolattérképet?

Miért hatékonyabb a gondolattérkép, mint a hagyományos jegyzetelés? Mire használhatod még a nyelvtanuláson kívül? Ebből a bejegyzésből kiderül.

A gondolattérkép ötlete az 1970-es években született meg. Lényege, hogy nem balról jobbra olvasható módon, hanem egy központi gondolat köré rendezve épül fel. A központi gondolatból több elágazás jelzi a kapcsolódó ötleteket, azokból pedig újabb leágazásokat alkotva még több gondolatot, altémát adunk egy fához hasonló ábrához. A gondolattérkép kialakulását és mai napig tartó fejlődését is pszichológiai és ideggyógyászati kutatások támasztják alá.

Kutatók bebizonyították, hogy a gondolattérkép használata 10-15%-kal javítja az emlékezést és az emlékek előhívását.

Az alábbi képen szókincs tanulására, ismétlésére alkotott gondolattérképet láthatsz. Központi eleme a nyelvtanulás téma, ebből ágazik le több kifejezés, amely ennek a témának alapvető szókincse. Ezekből a kifejezésekből lehetne még több kifejezést leágaztatni, de az egyszerűség kedvéért most egy ilyet hoztam.

Nyelvészeti és ideggyógyászati kutatások alapján ez a módszer jól működik akár diszlexiás nyelvtanulók esetében is.

De mire használható még?

Az English Zone webshopjában új termékként megtalálhatóak az igeidőket összefoglaló gondolattérképek. Az sokszor zavarosnak tűnő szabályokat átlátható módon és példamondatokkal alátámasztva tartalmazzák.

Mivel jól használható komplex gondolatmenetek bemutatására, ezért prezentációkban vagy stratégiai tervezésben is kiválóan használható. Elősegíti a kreatív gondolkodást, ezért nagyszerű módja az ötletelésnek (brainstorming), akár akkor is, ha levelet vagy fogalmazást készülsz megírni.

A nyelvtanulás mellett bármilyen más tantárgy tanulására is alkalmas.

A hatékony és gyors tanulást, megértést, értelmezést elősegítve javítja a kommunikációt, a munka minőségét és növeli a produktivitást.

Te mire használnád a gondolattérképet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük