Barion Pixel
Hasznos tippek

Hogyan tanulj nyelvtant?

A nyelvtan a legtöbb nyelvtanuló számára mumus, pedig a megfelelő tanulási technikával a nyelvtan elsajátítása  nemcsak egyszerű, de akár jó szórakozás is lehet.

Hogyan tanuld meg a nyelvtant könnyedén? A következő hasznos tippek segítenek ebben.

 

Ismerd meg a nyelvi elemeket

A nyelvtan tanulásának alapja, hogy ismered a nyelvi elemeket, de semmi pánik, ehhez nem kell nyelvésznek lenni. Elég ha tudod mi az alany (subject – aki a cselekvést végzi), ige (verb), tárgy (object), határozó (hogyan történik valami), főnév, melléknév, segédige, létige.

Fedezz fel nyelvi mintákat

Mondatok fordítása helyett tanulj meg inkább kifejezéseket vagy rövid mondatokat. Pl. I have been working here for ten years., I’m watching TV at the moment., since 1995, for three days, two years ago.

Fontos a kontextus

A mondatok fordítását már említettem az előző részben. Nem támogatom ezt a módszert a nyelvtan tanulására, hiszen az angol mondat értelmét, jelentését a magyar fordítás nem mindig adja vissza. Nézzünk néhány példát!

I have been working here for ten years. – Tíz éve dolgozom itt.

A magyar mondat értelmét tekintve ez egy jelen idejű mondat. Valójában, amit az angol mondat ki akar fejezni, az az, hogy tíz évvel ezelőtt kezdtem itt dolgozni és azóta is itt dolgozom, tehát a cselekvés a múltban kezdődött és a jelenben is tart.

I’m going to meet some friends after work. – Találkozni fogok néhány barátommal munka után.

Jövő idejű mondatról van szó. Ha csak a magyar mondatot nézem, lehetne akár “will” segédigével is fordítani, hiszen a nyelvtanulók többségének a “will” a jövő idő. Valójában, a jövő időt az angol több szerkezettel is ki tudja fejezni, aszerint, hogy mennyire biztos, hogy megtörténik az esemény, megszerveztem-e vagy mennyire közeli jövőről van szó. A fenti mondat esetében egy megszervezett eseményről van szó, amely a közeli jövőben fog megtörténni. A különböző jövő idejű szerkezetek ismerete azért fontos, mert ezekkel az árnyalatnyi különbségekkel biztosra mehetünk, hogy a hallgató megérti, hogy pontosan mit akarunk kifejezni.

A nyelvtant tehát érdemes kontextusban, azaz szabályok mentén megtanulni. A szabályok ismeretéhez tartozik, hogy tudod, mikor, milyen esetekben kell használni az adott szerkezetet, ismered a megfelelő formulákat és időhatározókat, pl. az Egyszerű Jelen időhatározói az always, never, usually, sometimes, often, rarely, every (day, week, month, year).

Mondatfordítások helyett érdemes példamondatokat megtanulni és itt el is jutottunk a következő tipphez…

Tedd személyessé a nyelvtant

Személyessé úgy tudod tenni, hogy saját magadról írsz példamondatokat. Nézzünk néhány személyes példát, amelyek rám igazak:

Egyszerű jelen – I get up at 5.30 every morning.

Folymatos jelen – I’m writing an article at the moment.

Egyszerű múlt – I had salad for lunch yesterday.

Befejezett jelen – I have been a teacher since 2009. / I have been self-employed for two years.

Válassz olyan tananyagot, amely valós helyzeteket/nyelvezetet tartalmaz

Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak a kurzuskönyvekben található hanganyagok vagy a hanganyagok leiratai, de akár választhatsz YouTube videókat is valamilyen téged érdeklő témában és kijegyzetelheted a különböző nyelvtani szerkezeteket. Ahogy fentebb már említettem, kontextusban érdemes tanulni, a téged érdeklő téma ráadásul személyesebbé, tehát könnyebben tanulhatóvá teszi a nyelvtant.

Válassz vizuálisan érdekes tananyagot

Számos illusztrált nyelvtankönyv, online elérhető anyag létezik, amelyekből könnyebben lehet nyelvtant tanulni. Képekkel illusztrálva szinte mindent könnyebb tanulni, még a nyelvtant is. Én középiskolás koromban az English Grammar in Use illusztrációival tanultam meg a Present Perfect Simple és a Present Perfect Continuous közötti különbséget.

 

Ezek a leggyakoribb tippjeim nyelvtan tanulására. Nektek melyik válik be a legjobban? Van olyan technika, ami nem szerepel a bejegyzésben, de nektek bevált?

 

 

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük