Barion Pixel
Hasznos tippek

Nem kell nyelvérzék a nyelvtanuláshoz

Gyakran hallom az emberektől, hogy “Nem tudok megtanulni angolul, mert nincs nyelvérzékem”. Ez az a mondat, amitől falnak tudok menni. Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, hogyan lehet idegennyelvet tanulni akkor is, ha nincs nyelvérzéketek.

Akkor most Magyarországon mindenkinek nagyon jó a nyelvérzék, mert mindenki anyanyelvi szinten beszéli a magyart?

Elismerem, hogy van az a szint, amikor kell a nyelvérzék. Ha a polyglotok (3+ nyelven beszélők) társaságába szeretnél tartozni, akkor azért nem árt, ha van. Most viszont egyetlen idegennyelv önálló nyelvhasználói szintre történő fejlesztéséről van szó, amihez érzék nem igazán kell. Akkor mi kell hozzá? Ahhoz, hogy önálló nyelvhasználó legyél, az alábbi dolgokra lesz szükséged:

  • idő
  • befektetett energia
  • elköteleződés
  • terv, menetrend a nyelvtanulásra
  • lehetőség a nyelv gyakorlására
  • pozitív hozzáállás
  • önbizalom

Egyáltalán hogyan tanulja meg egy gyerek a nyelvet? Látott-e már valaki olyan totyogót, aki azt mondta volna, hogy “Meg kellene tanulni magyarulni, de áh, ez nekem úgyse fog menni”? Mi történik, ha egy kisgyerek hibázik, amikor még csak próbálgatja a nyelvet? Semmit. Valaki kijavítja és tanul a hibából. A gyerek úgy tanulja meg a nyelvet, hogy napi szinten ki van téve neki, ha nem is feltétlenül akítvan, de játékos formában tanulgatja, poziítívan áll hozzá (ha nem is tudatosan) és legfőképpen: nem opció, hogy ne tanuljon meg magyarul vagy vegyes családokban akár két nyelven is.

Mielőtt bárki a fejemet venné, hadd magyarázzam meg a fenti listát. Pozitív hozzáállás nélkül semmi nem megy az életben, vagy nagyon döcögősen. Sok emberrel találkoztam, akik úgy indulnának neki az angol tanulásnak, hogy lenézik az angol nyelvet (idióta, logikátlan a nyelvtana és a kiejtése is, fordítva gondolkodik, stb.). Az angol nyelv nem logikátlan. Kezdő és újrakezdő tanítványaim nagyon meg szoktak lepődni azon, hogy az angol mondatszerkesztésnek valójában milyen egyszerű alapjai vannak és az igeidők használatához gyakorlatilag csak képleteket kell megtanulni, amikbe később a megfelelő szavakat helyettesítjük. A másik probléma, amit még a hozzáállás kategóriájához sorolnék, hogy sokan rettegnek a nyelvtantól is. Nem kellene. A nyelvtannal általános probléma, hogy a tanárok többsége mondatfordítás útján próbálja megtanítani, ami nem igazán szokott működni, hiszen a lefordított mondat nem mindig adja át az eredeti üzenetet.

I have been working here for ten years. – Tíz éve dolgozom itt.

A magyarban jelen időt használunk, az angol a Folyamatos Befejezett Jelent, aminek az üzenete az, hogy a múltban kezdődött a cselekvés és még ma is tart. Hasonlóan problémás lehet az Egyszerű jelen és a Folyamatos jelen vagy az Egyszerű múlt és a Befejezett múlt használata, hiszen az ezeket tartalmazó mondatpárok magyarra fordítva ugyanolyannak tűnnek. Jövő időből is több létezik, ami nem hülyeség, hanem a többféle igeidő használatával érzékelteti az angol, hogy mennyire közeli vagy biztos a szóban forgó esemény.

By the time I got to the station, the train had already left. – Mire kiértem az állomásra, a vonat már elment.

A magyarban két múlt idejű igét látunk, látszólag nincs különbség, az angol viszont érzékelteti, hogy előbb ment el a vonat, én pedig azután értem az állomásra.

A nyelvtant tehát nem lefordítgatva, hanem a használatra vonatkozó szabályok megtanulásával lehet egyszerűen és gyorsan megtanulni.

A nyelvtan tanulásáról EBBEN a bejegyzésben olvashattok többet.

A mai globalizálódott világban, amikor minden elérhető az Interneten, számtalan lehetőség kínálkozik a nyelv gyakorlására. Én személy szerint évek óta tagja vagyok a TANDEM nemzetközi nyelvtanulói közösségnek. A névre kattintva elérhető az oldal, az appot a Google Play áruházból vagy az Apple Store-ból tudjátok letölteni.

Térjünk át az önbizalom kérdésére. Ne az határozza meg az önbizalmadat, hogy X tanár úr vagy tanárnő leszúrt angolórán. Keress másik tanárt vagy olyan magántanárt, aki az igényeidnek és a tanulási stílusodnak megfelelően fejleszt, megválaszolja a kérdéseidet, nyitott arra, hogy az órát személyre szabja és elég kreatív, ha magyarázatról van szó.

Idő, energia, elköteleződés, tervezés, menetrend. Tapasztalatom szerint az szokott lenni a legnagyobb baj, hogy a nyelvtanulók nem értik meg, hogy idő és energia ráfordítása nélkül nem fog menni. Nem fogsz megtanulni semmilyen idegennyelvet, ha egy hónapban csak egyszer mész órára, nem csinálod meg a házit, nem gyakorolsz. A tanár csak támogat, útmutatást ad, de a munkát neked kell beletenned. Ha nem jársz rendszeresen órára, nincs kész a házi, akkor nem biztos, hogy a tanár a hibás, ha több hónap után sem tart ott a fejlődés, ahol kellene. Ha csak hébe-hóba mész órára, ráadásul még a tanárral is kibabrálsz, mert fenn van tartva neked az időpont, számít rá, hogy mész.

Nagyon sokszor mondják nekem, hogy “Persze, neked könnyű, mert te már tudod/beszívja az agyad/neked tanulni se kellett, mert csak rád ragadt.” Igen, elismerem, hogy most könnyű nekem, mert éveken át beletettem számtalan órát a gyakorlásba, magánórára jártam, rengeteg kurzuskönyvön, nyelvtankönyvön átrágtam magam, olvastam, hallgattam, hogy fejlődjön a szókincsem. A tudásom mögött rengeteg munka van. Én is megéltem olyan pillanatokat, amikor egyszerűen nem akart összeállni a nyelvtan, nem ragadt meg a fejemben a szó, de megvolt a motiváció, hogy megnézzem egy másik könyvben, megoldjak még egy feladatsort vagy különórán újra átbeszéljük a tanárommal. A szókincsemet egyébként a mai napig is fejlesztem, mert munkahelyi angolt is tanítok és ahány tanuló, annyi féle terület, változik a műszaki angol a technológiák fejlődésével, számtalan különböző témában kell fordítanom, tolmácsolnom. A fejlesztésnek mindig megtalálom a szórakoztató módjait, amelyekről a YouTube csatornámon megtalálható videókban is beszéltem már.

Az ráfordításról, az elköteleződésről és a tervezésről a lenti videóban beszélek hosszabban. Ha tetszik a tartalom, nézzétek meg a többi videót is. Lájkolással, megosztással, kommenteléssel, feliratkozással tudjátok támogatni a csatornát. Nektek pár ingyenes kattintás, a csatornának óriási segítség.

A megfelelő hozzáállással, a megfelelő tanár, módszer megtalálásával és a kellő mennyiségű idő és energia ráfordításával tehát nem lehetetlen megtanulni az angolt.

(fotó: Business photo created by Racool_studio – www.freepik.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük